Para hokej: Úspěšný vstup do MS, Češi porazili Italy 4:1

Úspěšný vstup do mistrovství světa má za sebou česká parahokejová reprezentace. V úvodním duelu potvrdila roli favorita a proti Itálii pohodlně vyhrála 4:1. Soupeř si připsal jen pět střel na bránu.

Hned od úvodních sekund šlo vidět, kdo bude utkání vládnout. A to doslova, trvalo totiž jen 39 vteřin, než síť rozvlnil Václav Hečko, který se objevil v mezikruží a střelou těsně pod horní tyč nedal gólmanovi šanci.

Český tým pak hlídal vývoj, avšak další góly nepadaly. Šance měli přitom i Italové, tu největší Gianluigi Rosa. Češi se pak mohli prosadit ze tří čtyř šancí, ale pokaždé selhali v koncovce. Těsně před koncem první třetiny se ale podařilo skórovat Alexovi Oharovi, jenž po křižné přihrávce Pavla Kubeše trefil odkrytou klec.

Ve druhé třetině pokračovala česká dominance, ale nedařilo se ji proměňovat v góly. Na ten další se čekalo až do 26. minuty, kdy si po zkažené tutovce (avšak i díky vynikající práci italského brankáře a muže utkání Santina Stillitana) napravil hezkou střelou chuť Pavel Doležal.

Ve třetí třetině Češi dlouho drželi skóre, překvapivě pak ale udeřili Italové, kteří díky pěkné přesilovkové kombinaci mohli slavit branku Nilse Larcha.

Hned za dvě minuty si ale Češi vzali tříbrankové vedení zpět, kdy si díky sólu udělal Filip Veselý z obránců Itálie kuželky a zakončil za gólmanova záda.

Další utkání čeká český výběr hned v noci na pondělí, tentokrát od 4:30 hodin proti Japonsku.

Pohled trenéra

Jakub Novotný pro parahockey.cz po utkání s Itálií:  „Je dobře, že jsme hráli hodně na puku, že jsme týmu Itálie nedovolili téměř žádnou střelu, škoda toho gólu, který padl v oslabení. Měli jsme 32 střel, bohužel padla každá osmá střela. Doufám, že se zlepšíme, protože když nastoupíme proti elitním týmům, tak oni nás nebudou pouštět do tolika střeleckých pozic a šancí.“

Itálie - Česko 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 39. Larch (Depaoli) - 1. Hečko (Žižlavský), 15. Ohar (Kubeš, Veselý), 27. Doležal (Zelinka), 41.Veselý

Itálie: Stillitano - Antochi, Macri, Cavaliere, Enderle - Depaoli, Lanza, Andreoni, Torella, Larch, Kafmann, Radice, Marnini, Rosa. Trenér: Bianchi

Česko: Kudela - Doležal, Kubeš, Vrubel, Zelinka, Wágner, Ohar - Sedláček, Geier, Veselý, Hábl, Palát, Hečko, M. Novotný, Kapko, Žižlavský. Trenér: Novotný

druhý výsledek skupiny: Japonsko - Kanada 0:19

pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Kanada1100019:03
2.Česko110004:13
3.Itálie100011:40
4.Japonsko100010:190

foto:  Erica Perreaux / Hockey Canada Images / WPIH

TÉMATA: Para