Para hokej: Druhý zápas, druhá výhra. Češi porazili Japonce 5:0

Dva zápasy ve dvou dnech mohly naznačovat menší problém, nicméně v tomto případě zůstalo jen u teorie. Český tým totiž s Japonskem neměl problém a předvedl podobnou dominanci jako v prvním utkání proti Itálii. Tentokrát se zrodil výsledek s čistým štítem, Česko vyhrálo 5:0.

Podobně jako proti Itálii, i ve druhém zápase stačilo českému týmu jen málo času na to, aby otevřel skóre. Hned v začínající čtvrté minutě se k puku dostal před bránou Martin Žižlavský a spolehlivě zakončil za záda gólmana.

O 24 vteřin později přišlo vyloučení na japonské straně a českému výběru stačilo 21 sekund přesilovky k tomu, aby navýšil své vedení. Na spodku kruhu dostal puk Filip Veselý, který neváhal a drze se vetřel před bránu, kde dokázal překonat brankáře Horieho.

V desáté minutě pokračovala česká krasojízda, a to opět díky využité přesilové hře. Václav Hečko se hezkou kličkou zbavil obránce a zjevil se před bránou, kde zachoval chladnou hlavu a střelou pod břevno nedal gólmanovi šanci.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Český para hokej (@parahockey.cz)

Do konce první třetiny sice další gól nepadl, ale mohl. A to hned třikrát - přesně tolikrát totiž skončila česká střela na tyčce japonské brány! 

Japonci měli šanci dostat se do hry na začátku druhé třetiny, kdy hráli přesilovku pět na tři, ale gól nedali. Naopak Češi ano, Zdeňkovi Háblovi stačilo jen nastavit hůl po skvělé přihrávce Radka Zelinky.

Stejně jako v první třetině, i v té prostřední pokračoval festival zmařených šancí českých reprezentantů, gólů totiž mohli opět přidat mnohem více. To se povedlo až v 38. minutě, kdy se v brankovišti prosadil Filip Veselý.

Utkání se pak v klidu dohrálo do konce, Češi dokázali udržet čisté konto a vyhrát 5:0. Další utkání odehrají v noci na středu českého času proti Kanadě. 

Pohled z kabiny

Václav Hečko pro parahockey.cz po utkání s Japonskem: „Já se na Japonsko strašně těšil, protože vím, že jsou urputní, a to je můj styl hry. Jsou ale skvěli, hráli až do konce, nedali nám nic zadarmo, takže jsme si to dneska zasloužili.“

Japonsko - Česko 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Žižlavský (Doležal, Veselý), 5. Veselý (Hečko, Žižlavský), 10. Hečko (Zelinka), 21. Hábl (Zelinka, Doležal), 38. Veselý (Kubeš)

Japonsko: Horie - Nasu, Sudo, Ishikawa, Misawa, - Ito, Uehara, Kumagai, Niitsu, Morisaki, Ukai, Kaneko, Shioya, Nakamura. Trenér: Nakarita

Česko: Kudela - Zelinka, Doležal, Kubeš, Wágner - Žižlavský, Hečko, Veselý, Ohar, Geier, Palát, Hábl, Novotný, Sedláček. Trenér: Novotný.

druhý výsledek skupiny: Kanada - Itálie 10:0

pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Kanada2200029:06
2.Česko220009:16
3.Itálie200021:140
4.Japonsko200020:240

foto:  Erica Perreaux / Hockey Canada Images / WPIH

TÉMATA: Para